Geschiedenis Koninklijk Feestcomité

Krommenhaak-Nachtegaal-Moertjes

Groenhove en Torhout-Oost

90 jarig bestaan in 2020

Al van in 1926 bestaat het feestcomité van de Krommenhaak in Torhout. Toen grepen de eerste volksspelen plaats met het zaklopen, appeltje-knap, valiezenkoers, mastklimmen en het spectaculaire blazengevecht - Dit waren varkensblazen die opgepompt en in waterverf werden gedrenkt. De deelnemers moesten elkaar met de blaas op het hoofd proberen te slaan. Bleef er verf aan je wangen hangen dan was je de verliezer - die in 1929 uitmonden in een eerste echte kermis. Deze kermissen werden met nieuwe aktiviteiten aangevuld,zoals een wielerwedstrijd. Bij die vélokoersen reden de renners een bepaald trajekt, draaiden rond een ton en legden vervolgens de terugweg af.

In al die jaren organiseerden het comité verschillende activiteiten met o.a. wielerwedstrijden, praalstoeten (geregisseerd onder leiding van wijlen Gustaaf Devriese – de kleren waren uit zijdepapier gemaakt omdat kostuums te duur waren) en de verkiezing van een wijkburgemeester.

De eerste verkiezing was een titanenstrijd tussen Isidoor en zoon ArthurVelle. Een pleit die Arthur won en verschillende jaren bleef. Ooit werd voor hem een borstbeeld door Arthur Vercruysse in klei gemaakt, iets waarin hij bijna bleef stikken door het hoofd in de klei te duwen. Hij werd zelfs opnieuw in het boetseermateriaal geduwd omdat hij er de eerste keer niet lachend op stond. Later verhuisde Arthur naar Wallonie. Maar hij kwam jaarlijks terug voor de kermis. Men haalde hem toen aan het station met paard en kar af.   Tijdens de oorlog is er drie jaar geen wijkenkermis geweest en in 1958 ook niet door de heraanleg van de Ruddervoordestraat.

De reuzen Carolus Crommenhaeck en Udoxie Nachtergaele van Krommenhaak, ja die waren er ook, iets waar andere wijken naar opkeken. Ze zijn op de brandstapel beland nadat ze door de wijk Don Bosco waren ontvoerd.

Uit de kermis is een folkloregroep ‘De Lustige Mariniers’ geboren die zelfs in jaren 50 en zestig in Noord Frankrijk bekendheid genoot als Les Joyeux Marniers (iedereen liep er gekleed als matroos en er reed zelf een schip mee). Daarnaast was er ook het cabaretgroepje Die Bandelero’s met Roger Spegelaere, Jules Devolder, André Demarest en Roger Maes.

Dat feestvieren belangrijk was getuige de Orde van de Sparappel die in 1963 werd opgericht. De leden droegen een lint met een Gouden Sparappel om de hals en een speciale staf van kleurrijke linten. Er was ook een jaarlijkse sparappelbal en de verkiezing van de sparappelprinses.

In 2006 ontving het feestcomité van de krommenhaak de titel van Koninklijk. Deze titel wordt enkel toegekend aan verenigingen die minstens 50 jaar bestaan.

Klassiekers van de kermis zijn de wandeltocht (sinds 1982) en de rommelmarkt (sinds 1986 dit jaar de 24° rommelmarkt). Andere in het oog springende evenementen waren het optreden Touch of Joy (met Sergio), Eddy Wally, groep Nunca (2000), evenals Marino Punk, Lucie Loes (2002)

Het Comité kende de volgende voorzitters: Rene Haesaert, Maurits Verhelst, Georges Willaert, Maria Debruyne, Pol Vanden Bussche en huidig voorzitter Koen Gevaert.

In 1990 vierde het Comité haar diamanten jubileum (60 jaar kermis), in 1995 briljant (65jaar), in 2000 platina (70 jaar Krommenhaak), in 2005 albast (75 jaar Wijkenkermis Krommenhaak) en in 2010 haar eiken jubileum (80 jaar Krommenhaakkermis).